Iberia

Vluchten
  Datum Vlucht Vertrek Aankomst Duur
Zaterdag 28 Feb   IB 363
 
21:45   Alicante 22:45   Madrid,  Barajas, 
Terminal   2
12h50min  
Zondag 29 Feb   IB 6051
 
00:35+1   Madrid,  Barajas, 
Terminal   1
11:35+1   Joahnnesburg, Int'l   

Nationwide Airlines

Locator: UAZ4ED

Air Itinerary: From Johannesburg International, South Africa (JNB) To Port Elizabeth, South Africa (PLZ)

 

CE 534   

Flight: 

Economy(B) Class ,  on a Boeing 727 Jet,  (Non-stop)

Departing: 

Johannesburg International (JNB)  South Africa at 3:15PM, Sun 29 Feb, '04

Arriving: 

Port Elizabeth (PLZ)  South Africa at 4:55PM, Sun 29 Feb, '04

 

Booked
UAZ4ED

 

Locator: UB6PJQ

Air Itinerary: From Cape Town, South Africa (CPT) To Johannesburg International, South Africa (JNB)

 

CE 725   

Flight: 

Economy(Q) Class ,  on a Boeing 737 Jet,  (Non-stop)

Departing: 

Cape Town (CPT)  South Africa at 4:45PM, Wed 24 Mar, '04

Arriving: 

Johannesburg International (JNB)  South Africa at 6:45PM, Wed 24 Mar, '04

 

Booked
UB6PJQ

 

Woensdag 24 Maart   IB 6050
 
21:45   Johannesburg Int'l  6:50+1
    
Madrid,Barajas,  Terminal   1 12h45min  
Donderdag 25 Maart   IB 350
 
8:25   Madrid,Barajas,  Terminal   2 9:30+1  Alicante  

29 Februari

Port Elizabeth

De stad Port Elizabeth is opgericht door de groeiende invloed van Britten aan de Kaap. In 1799 bouwden zij eerst het Fort Frederick om betere kontrolle te krijgen over de opstandige Boeren in het binnenland.Van dan af breidde zich snel de Anglicatie van de Kaap uit.In het industriele tijdperk van Engeland leefden vele mensen in armoed en misère en waren makkelijk over te halen te emigreren. In 1820 landden de eerste 4000 Britse kolonisten in  Algoa Bay bij Port Elizabeth.

De stad was genaamd naar de echtgenote van de vroegere Kaap Gouverneur Sir Rufane Donkin. Er werd een pyramide steen opgericht ter ere van haar in het Donkin Reservaat, een memorial park in het centrum van Port Elizabeth. Port Elizabeth - afgekort "PE" - heeft vandaag op de dag meer dan een miljoen inwoneres en is-na Johannesburg, Durban en Kaapstad,de vierde grootste stad in Zuid-Afrika . De haven is de derde grootste, sinds PE een belangrijke container terminal gekregen heeft.Verder leeft PE vooral van de auto industrie. Ford en VW (Uitenhage) hebben hier hun produktie fabrieken.De wol export is ook belangrijk. PE heeft een moderne luchthaven en is volledig verbonden met het Zuid Afrikaanse netwerk. In de direkte omgeving van de stad zijn er hele mooie stranden, vooral Humewood and Summerstrand.
 

Carslogie House

landkaarten, informatie  etc. :

 1 en 2 maart

Addo Elephant Park

De eerste kolonisten in de regio van Addo decimeerden gelijk de grote olifanten kudden, omdat zij dikwijls hun velden en de plantages ruineerden . Het aantal olifanten werd steeds minder, totdat er nog maar een dozijn van hun over waren.

De overgeblevene olifanten werden beschut in het Addo Elephant Park, in 1931 gegrondvest.De overlevende olifanten waren echter heel erg agressief.  In een poging hen te verzachten, werden ze met hele vrachtwagens vol rotte sinasappels gevoerd. Alles bij elkaar had dit experiment succes en de olifanten bevolking begon weer te groeien.Er werd snel met deze voedingswijze opgehouden, maar zelfs vandaag op de dag zijn de olifanten nog steeds dol op sinasappels en ze zijn in staat een auto plat te drukken, als ze de geur van hun favoriete citrusvrucht ruiken.
Het olifanten park verdient ook de aandacht van de bezoekers voor enkele kleinere schepsels, zoals de mest kever die niet vliegen kan en die enkel en alleen in dit gebied in Zuid Afrika overleefd heeft. De insekten rollen grote broed ballen van olifanten mest en transporteren deze naar ondergrondse broei kamers, waardoor een perfekt recycling systeem is ontstaan : de verteerde planten worden weer mest voor de grond.

Addo Elephant Park

landkaarten, informatie  etc. :

 3 maart  ( zelfde dag golf )

Golf op de St.Francis Bay Golfbaan

 4 + 5 + 6 maart

Tussen Knysna en Plettenberg Bay

 

to do :

 game drive at  

 

Monkeyland      
train between Knysna-George-Knysna

 

visit Tsitsi-Kamma National Park

landkaarten, informatie  etc. :

7 maart

Oudtshoorn

Oudtshoorn zou maar een kleine slapende stad in de bergen zijn, als het niet was dat er twee grote struisvogel boerderijen zijn die shows geven, waar bussen vol toeristen iedere dag heen komen. Beide boerderijen , Highgate Ostrich Show Farm en Safari Farm, bieden min of meer hetzelfde programma aan. In twee en een hlaf uur leert men alles wat de moeite waard is, over struisvogels. Op het eind mag de durvende toerist ook nog een stuk rijden op de obstinate vogel en wedden wie de race zal winnen .

Het zijn de bezoekers die voor het overleven van de boerderijen zorgen. Deze hebben betere tijden gekend voor de Eerste Wereldoorlog werden er meer dan 100.000 struisvogels gehouden op de boerderijen in de omgeving van Oudtshoorn. Hun veren waren heel erg gewenste mode accesoires. Ce veren barons konden het zich permitteren prachtige " Veren Paleizen" te bouwen, waarvan men nog enkele kan bewonderen vandaag op de dag in Oudtshoorn .

Het fokken van struisvogels rond Oudtshoorn is begonnen na een lange periode van droogte in deze omgeving, toen de lijdende boeren ontdekten dat de struisvogels ontdanks de droogte, toch konden bestaan en zelfs lekker vlees leverden.De dieren zijn volwassen na 2-3 jaren. Heel het jaar door paren de struisvogels, maar vooral tussen April en September.Zo gauw als een mannetje een gat gegraven heeft in de grond, wat diep genoeg is,  legt het vrouwtje een ei per dag  tot er 10 - 15 eieren zijn. Vanaf de eieren gelegd zijn, duurt de incubatie ongeveer 42 dagen. Mannetjes en vrouwtjes nemen om de beurt de " nachtshift ", want ze zijn goed gecamoufleerd met hun donkere veren.

De struisvogeleieren zijn de grootste eieren vogeleieren van de dierenwereld. Desondanks zijn het de kleinste eieren van andere species,  de lengte en het gewicht in proportie gezien. Een doorsnee ei is ongeveer 15 cm lang, 12 cm doorsnee en weegt ongeveer 1.5 kg. Ondanks dat de schaal maar 2 mm. dik is kan het een gewicht van 120 kg.af.
 

Cango Caves

Bezoek tijden :

Standaard Tours : 09h00 - 16h00 ( ) Duur  60 min.

Aventuur Tours :09h30-15h30 ( ieder uur op het halve uur)  Duur 90 min.


De Cango Caves bij Oudtshoorn (ongeveer 30 km van de stad) zijn een van de grootste stalagmiet formaties op de wereld. Men kan lange wandelingen maken in de grotten. Sommige formaties uit zandsteen zijn zelfs kleurvol verlicht.
 

 De Zeekoe

 

landkaarten, informatie  etc. :

  8+9 Maart

George

George ontwikkelt zich snel in het golfparadijs van Zuid Afrika.Drie van de  "top ten" golfbanen liggen in George.Heel populair is de enorm grote Fancourt Golf Estate met zijn 18-hole baan door Gary Player ontworpen. In het grote park ligt ook een golf academie, een exclusief hotel, een conferentie centrum, een paar  restaurants en een groot aantal sportfaciliteiten.

 Dinner at Hunter's Country House

to do :

landkaarten, informatie  etc. :

 10 +11 Maart

Mossel Bay

De Portugese ontdekker Bartholomeus Diaz was de eerste Europeaan die in 1488  in Mossel Bay landde. Hij werd echter niet goed ontvangen door de Hottentotten die er leefden en hij moest verder zeilen, zonder zelfs de vlees voorraad op te vullen, zoals hij gehoopt had. Enkele jaren later, in 1497, vond Vasco da Gama veel betere kondities. Na deze succevolle landing werd de plaats een belangrijke aanloop haven voor vele Portuese schepen om de proviand en water bij te vullen. De zeilers ontwikkelden zelfs een werken communicatie systeem : er hing een laars in een "milkwood" boom, waar de zeilers hun berichten achter lieten voor andere schepen. Een schoen uit steen boven het strand van Mossel Bay doet ons nog aan dit "boompostkantoor" herinneren.
In het Diaz Museum kan men een replica zien van een zeilschip wat Diaz gebruikte op zijn reis in 1488. De caravelle werd gebouwd  in Portugal en zeilde in 1988, op de  500ste verjaardag van de zeelui, naar  Mossel Bay.De naam "Mossel Bay" komt van Nederlandse zeelui , die hier bizonder veel mossels, oesters en kreeften vonden. Mossel Bay is een populair en levendig  toeristen centrum en vakantieoord aan zee. Avontuurlijke  sport enthousiasten kunnen hier verschillende  activiteiten uitvoeren.  Op het ruige strand  "The Point" worden gigantische golven gevormd onder bepaalde wind en eb en vloed verhoudingen. Men moet wel erg veel moed bezitten om in deze wilde zee een duik te nemen.

 

AFRICAN OCEANS

landkaarten, informatie  etc. :

Rit van Mosselbay naar Hermanus en het volgende bekijken:

Swellendam

The Breede River in de Bontebok National Park.

Bontebok antilopen in het park.

Het Bontebok National Park ligt 6 kilometer ten zuiden van Swellendam (goede grint weg). Het kleine natuur reservaat - nauwelijks 20 km2 in omvang- ligt aan de Breede River. Het dient als bescherming voor de  Bontebok antilopen die dreigen uit te sterven. Naast de bontebok, heeft het park ook berg zebra´s, springbokken en andere soorten antilopen. Het park is vooral een bezoek waard in de winter en de lente als alles vol staat met wilde bloemen die bloeien.Men kan met de eigen auto een "game drive" door het park maken.

Park kantoor:
Tel +27-28-514-2735; Fax +27-28-514-2646

Swellendam bij de Langeberg Mountains,omgeven door graan velden. De prachtige Nederlandse Gereformeerde Kerk in Swellendam.

Swellendam ligt  in de Overberg regio halverwege tussen Cape Town en de Garden Route: een ideale en charmante stop-over. De stad is omgeven door vruchtbaar zacht golvend land geschikt voor de landbouw met de idyllische  Breede River die er door heen loopt. Op de achetrgrond bescherm door de Langeberg Range.Swellendam werd opgericht  in 1746 door de  Gouverneur van de Kaapprovincie Hendrik Swellengrebel en zijn vrouw Helena ten Damme. Swellendam is de derde oudste stad in Zuid Afrika . Getuige hiervan zijn talloze gebouwen in Kaap nederlandse en in Victoriaanse stijl. De Drostdy van 1749 is een bezoek waard. IHet was de zetel van de gouverneur en is nu een  museum.

landkaarten, informatie  etc. :

12 +13 Maart

 Hermanus

doen : golf  Hermanus / Arabella Golf Course ,

   

 14+15+16 Maart

Hout Bay, Villa Montebello

Constantia Wijnroute click hier

Cape Town :

 Doen:     

 17 Maart

Diemersfontein in Wellington

Wijnroute

landkaarten, informatie  etc. :

18 Maart

Kersefontein , Velddrif

 

 

 

landkaarten, informatie  etc. :

 19+20+21+22+23 Maart

Deze dagen brengen we door in een of meerdere van de onderstaande accomodatie:

Paarl, Winelands

of

tussen Stellenbosch en Franschhoek

alternatief : 

Glenconner Cottages

doen :

eten in  Grand Roche 

Stellenbosch, de tweede oudste stad in Zuid Afrika , is ontstaan door een stel Nederlandse immigranten aan wie land aan de oever van de Eerste Rivier gegeven was. De eerste Gouverneur van de Kaap, Simon van der Stel, noemde een klein eiland waar hij in 1679 een kamp maakte ,Stellenbosch, wat betekende de bos van Stel.

Enkele jaren later was de plaats groot genoeg geworden om een regionaal en administratief gerechtshof te etableren.Stellenbosch werd een randstad en de laatse post voor men in het onbewoonde wilde binnenland ging in het noord-oosten.
Ondanks de stad meer dan een keer verwoest is door rampachtige branden, zijn een groot aantal historische gebouwen in takt gebleven en zijn goed gerestaureerd. Vandaag op de dag is Stellenbosch een van de best bewwarde steden uit de oprichtingsjaren van de Kaap Kolonie. In het indrukwekkende  Dorps Museum in het oude stad centrum kan men  Cape Dutch huizen van verschillende tijdperken bezichtigen. Men kan ook het verschil in levensstijl merken door de eeuwen heen. de mecahnische douche in het laatste huis uit de Victoriaanse dagen is onvergetelijk.
Stellenbosch heeft nu ongeveer 50,000 inwoners en is het centrum van een weelderige wijncultuur van de Cape.Een van de beroemdste universiteiten van Zuid Afrika bevindt zich hier, wat een oincological ( wijngaard cultuur) departement heeft. Tot nu toe was het medium exclusief Afrikaans, maar nu ook Engels.

verder

Copyright © 1999-2004  Francine van Remortel, all rights reserved.

Top of Page

Zuid Afrika

Addo Elephant Park

Garden Route

Oudtshoorn

Geortge tot Capetown

Capetown

Houtbay-Kersenfontein

Winelands

Links

Home